Ermenistan, Ukrayna olur mu?

A -
A +

Ermenistan, Moskova’dan uzaklaşıp Batı'ya yanaşmaya çalışıyor.

 

Peki Paşinyan, Transkafkasya’da hangi ülke veya ülkeleri ikame etme niyetinde?

 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 5 Nisan Cuma günü Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile görüşecek. Paşinyan bu görüşmede Ermenistan’a hem ABD hem de Batılı ülkelerden güvenlik, ekonomik ve diğer konularda destek garantilerinin verilmesini talep edecek.  

 

Bu müzakerelerin amacı Ermenistan’ın AB ile entegrasyonu sağlayıp ABD ile güvenlik konularında birtakım garantiler elde edebilmek. Ermenistan, Karabağ yenilgisinden beri sürekli Rusya’yı suçluyor ve Azerbaycan’ın Rusya’nın desteği ile Ermenistan topraklarını ele geçirdiğini iddia ediyor. Ermenistan, Azerbaycan’ın Karabağ zaferini hiçbir zaman hazmedemedi ve bu konuda hemen her platformda Azerbaycan ve Rusya’yı suçlamayı sürdürüyor.

 

ABD ve AB Ermenistan’ı öyle yüreklendiriyorlar ki Ermenistan’ın Rusya ile olan bütün müttefiklik ilişkilerini dondurması ve ilgili örgütlerden de ayrılmasını istiyorlar. Ermenistan bu vaatlerle başı dönmüş bir vaziyette sürekli Azerbaycan’ı şikâyet etmeye, Azerbaycan üzerinden Kafkasya’da bunalım çıkarmaya çalışıyor.

 

Öyle ki Avrupa’daki “Ermenistan Dostları Ağı” grubunun başkanı -aynı zamanda eski NATO Genel Sekreteri- olan Anders Fogh Rasmussen, yakın zamanda yaptığı açıklamada Ermenistan’da bulunan Rusya’ya ait 102. askerî üssünün bir an önce bu ülkeden çekilmesi gerektiğini ilan etti.

 

Ermenistan âdeta ateşle oynuyor!..

 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, olası Brüksel görüşmesini daha gerçekleştirmeden Rusya’dan tepki geldi bile. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bu görüşme hakkında şunları söyledi:

 

“Ermenistan, tüm dünyanın gözü önünde, AB’nin yani kolektif Batı'nın, Ermeni halkının temel çıkarlarıyla tamamen çelişen son derece tehlikeli planlarının uygulanmasına yönelik bir araca dönüştürülüyor. ABD ve AB bölgeye müdahale ettiği takdirde bölgede var olan sorunlar daha da derinleşecek, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ‘barış’ süreci derin hasar alacaktır."

 

Ermenistan, tıpkı Ukrayna gibi kullanılmaya müsait bir aygıta dönüşmek üzere. Brüksel buluşması ABD’nin Kafkasya hayallerini sahneleyebileceği bir zemin oluşturma gayretinden başka bir şey değil.   

 

5 Nisan görüşmesi Azerbaycan’da da tepkilere sebep oldu. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Brüksel buluşması hakkında şunları söyledi:

 

“Bu görüşmeler şeffaf ve kapsayıcı olmayan bir zeminde gerçekleşiyor. Batılı ülkeler bu görüşmelerde Erivan’ı yeni provokasyonlara teşvik edebilirler. Nitekim bazı sosyal ağlarda Ermenistan’ın Azerbaycan sınırlarına asker, zırhlı araç ve gereçleri çekmeye başladığı görülmüştür.”

 

Kafkasya, Ermenistan’ın kışkırtıcı tavırlarıyla kaynamaya devam ediyor.

 

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerginlik devam ederken Ermenistan diğer taraftan Rusya ile neredeyse bütün ilişkilerini bozdu. Rusların Mir ödeme kartıyla yapılan işlemleri bloke etti, Rus televizyonlarının ülkede yayın yapmalarını yasakladı, ortak güvenlik örgütlerindeki üyeliklerini askıya aldı vs. Bir grup ABD’li askerin Ermenistan silahlı kuvvetlerde eğitim vermek için Erivan’a uçtuğunu da söyleyelim.

 

Peki Ermenistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin iyice çıkmaza girdiği şu günlerde Paşinyan’ın amacı nedir?

 

Aslında bunun cevabını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov vermiş:

 

“Nikol Paşinyan aktif olarak Vladimir Zelensky'nin izinden gidiyor!"

 

O hâlde sorumuzu soralım:

 

Ermenistan bu gidişle Ukrayna olur mu?

 

Cevabımız da açık ve net:

 

Kesinlikle...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.