Dünya fâni, ahiret bâkî...

A -
A +
"Sevdiklerime ve dostlarıma vasiyetim şudur: Bu kusurlu kulu hatırlarından çıkarmayıp, Kur'an-ı kerim okuyup, ruhuma hediye edip, hayır duadan unutmayalar."

Mehmet Emin Tokadi hazretleri İstanbul evliyasının büyüklerindendir. 1664 tarihinde Tokat'ta doğdu. 1745 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Kabri şerifi, Unkapanı'na inen cadde ile Zeyrek Yokuşu'nun kesiştiği tepe üzerinde, Soğukkuyu Pîrî Paşa Medresesi kabristanındadır.
Her sene vasiyetini yazmak âdeti idi.

Vasiyeti şöyledir:
Allahü teâlâya hamd, kendisinden sonra peygamber gelmeyecek olan şefaatçimiz Muhammed sallallahü aleyhi ve selleme, âline, eshâbına, bütün nebi ve resullere salât, hayır dualar olsun. Allahü teâlâdan günahlarımın affını ve beni bağışlamasını dilerim. Allah'ım! Beni bağışla. Allahü teâlâya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allahü teâlâdan olduğuna, öldükten sonra dirilmeye, inandım. Ben şehadet ederim ki Allahü teâlâdan başka ilâh yoktur. Yine şehadet ederim ki Muhammed aleyhisselâm O'nun kulu ve resulüdür. Bu şehadet (iman) üzere yaşarız, bunun üzerine ölürüz ve bunun üzerine diriliriz, inşallah. Allahü teâlâdan Rab olarak, İslamiyet'ten din olarak, Muhammed aleyhisselâmdan Peygamber olarak, Kur'an-ı kerimden imam olarak, Kâbe'den kıble olarak, namaz, oruç, hac, zekât ve Kelime-i şehadetten fariza (farz, emir, vazife) olarak, müminlerden kardeş olarak, Ebû Bekr-i Sıddîk, Ömer-ül Fârûk, Osmân-ı Zinnûreyn ve Ali Murtezâ'dan imamlar, rehberler olarak razı oldum (rıdvânullahi teâlâ aleyhim ecmaîn).

Allahü teâlâ, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem efendimizin bütün eshâbından, dört müctehid imamdan, şehitlerden, salihlerden, evliyadan, takva sâhiplerinden, zikredenlerden, büyüklerimizden ve bütün bu yolda bulunanlardan razı olsun.

Bu hakir, günahkâr, aslen Tokat'ta doğdum. Elli seneye yakın İstanbul'da yerleşmiş bulunmaktayım. İtikatta mezhebim, Ehl-i sünnet vel cemaat mezhebidir. İtikatta imamım Ebû Mansur Mâturidî hazretleridir. Amelde mezhebim, İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe hazretlerinin mezhebidir. 

Sevdiklerime ve dostlarıma vasiyetim şudur: Bu kusurlu kulu hatırlarından çıkarmayıp, Kur'an-ı kerim okuyup, ruhuma hediye edip, hayır duadan unutmayalar. Malımın en temizinden, helâlinden yüz kuruşu teçhiz ve tekfinime ve yirmi iki kuruş [devir ve] iskatıma sarf edeler.
Vârislerime, aileme vasiyetim şudur: Dostların sözlerine razı olup, mahkemeye gitmeyeler. Birbirine rıza gösterip, mücadele etmeyeler ve çekişmeyeler. Herkes biliyor ki dünya fâni, ahiret bâkîdir. Herkese gönül hoşluğu ile kıyamete kadar hakkımı helâl ettim. Kimsede hakkım yoktur. Mürüvvet ve insanlık, kerem, cömertlik, asalet ve yardım odur ki tanıyan ve tanımayan dostlar ve başkaları dahi ahiret hakkını helâl edip ve hayır duadan unutmayıp, hayır ile iyilikle şehadet edeler. Vesselâm.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.