Yemek yeme âdâbı

A -
A +

“Yavaş yavaş yemelidir. Yemeği ibadete kuvvet kazanmak niyeti ile yemelidir. Karnı doyunca, bunu günah işlemekte kullanmamak için dua etmelidir. ”

Yemeğe ve içmeğe başlarken, (Besmele) okumalıdır. Herkese hatırlatmak için Besmele, yüksek sesle söylenebilir. Yemek ve içmek sonunda (Elhamdülillah) demelidir. Bunları söylemek ve yemekten önce ve yemekten sonra el yıkamak ve sağ el ile yemek ve sağ el ile içmek sünnettir. Yemekten önce el yıkarken ağzı da yıkamak sünnet değildir. Fakat cünübün, ağızını yıkamadan yemesi mekruh. Yemekten evvel el yıkarken, önce gençler, yemekten sonra, önce yaşlılar yıkar. Yemekten sonra eller yıkanınca bezle silinip kurulanır. Tuzluğu, tabağı ekmek üstüne koymak, elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Bu ekmek yenirse, mekruh olmaz. Otururken bir şeye dayanmak ve başı açık yemek câizdir. Ekmeğin içini yiyip kabuğunu bırakmak, pişkin yerini yiyip, gerisini bırakmak israftır. Kalanı başkası veya hayvan yerse israf olmaz. Tabağın kenarından yemek, kendi önünden yemek sünnettir. Çeşitli meyve bulunan tabağın orta tarafından almak câizdir. Fakat başkasının önünden almak yine câiz değildir. Çok sıcak şey yememeli. Yerken hiç konuşmamak mekruhtur.  Neşeli konuşmalıdır. Tuz ile başlamak ve bitirmek sünnettir ve şifadır. İlk ve son lokma ekmekle yapılır ve ekmekteki tuza niyet edilirse, bu sünnet yerine getirilmiş olur.

Lokma küçük olmalı ve iyi çiğnenmelidir. Sağına, soluna, havaya bakmamalı. Ağzını çok açmamalıdır. Sofrada elini, üstüne, başına sürmemelidir. Öksüreceği ve aksıracağı zaman, başını geriye çevirmelidir. Eti bıçakla değil, el ile parçalamalıdır. Yavaş yavaş yemelidir. Yemeği ibadete kuvvet kazanmak niyeti ile yemelidir. Karnı doyunca, bunu günah işlemekte kullanmamak için dua etmelidir.

Önce büyükler başlamalıdır. Üçten çok ye, diyerek, kimseye sıkıntı vermemelidir. Yemekte korkunç ve iğrenç şeyler söylememelidir. Ölümden, hastalıktan, cehennemden konuşmamalıdır. Mümkün ise namazı önce kılmalıdır. Eğer, hazırlanmış yemekler soğuyacak veya bozulacak ise ve namaz vakti, yemekten sonra kılmağa elverişli ise, namazdan önce yemelidir. Yol üstünde, ayakta yürürken yememelidir. Sofradan, temiz yere düşen yiyecek alınıp yenir,  kirlendi ise, kediye veya başka hayvanlara verilir. Böyle evin bereketi artar. Torunlarına bile ulaşır. Kapta kalanı sıyırıp, yemek sünnettir. Hoşaf, ayran gibi şeylerin artığına su koyup, çalkalayıp içmek çok sevaptır.

Yemekten sonra dişleri misvak ile [kürdanla] temizlemek sünnettir. Dişler arasından misvak [kürdan] ile çıkarılan şeyleri yutmamalıdır. [Bu temizliği musluk başında yapıp, diş arasından çıkan kırıntıları, lavaboya atmalı, sofrada bulunanları iğrendirmemelidir.] Yemekten sonra yemeği yapana ve ev sâhibine, bereket, rahmet ve mağfiret ile dua edilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.