Gelin, Mahmur'u birlikte kapatalım

Gelin, Mahmur'u birlikte kapatalım

DÜNYA Haberleri

Mahmur Kampı'nın, terör örgütünün Suriye'deki uzantısı olan PYD tarafından kullanılmak istenmesi BM'yi rahatsız etti. Duruma el koyamayan BM, çözüm için Ankara'nın kapısını çaldı. Ankara da "Kampın kapatılması için birlikte çalışalım" mesajını verdi.

Suriye'deki boşluktan yararlanan terör örgütünün uzantısı PYD'nin de Kuzey Irak'taki Mahmur Kampına dadanması Ankara'yı rahatsız etti. Mahmur Kampı için kapısını çalan BM'ye Ankara, "Biz bu kampın kapatılmasını zaten istiyorduk. Birlikte çalışalım bu kamp kapatılsın" mesajını verdi.
1994 yılında köyleri boşaltıldığı için Kuzey Irak'taki Mahmur Kampına gidenlerin yaşadığı kampta yaklaşık 12 bin kişi bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın "Kandil'in kuluçkası" dediği Mahmur Kampının boşaltılması ilk defa 2004 yılında gündeme gelmişti. BM ile yapılan ABD'nin de gözlemci ve kolaylaştırıcı olarak yer aldığı görüşmelerde sözbirliğine varılmış ancak bir mutabakat imzalanamamıştı. 2007'de de Türkiye, Irak ve BM arasında üçtü görüşmeler gerçekleştirilmiş, son olarak da 2009 yılında bir görüşme turu daha yapılmış ondan da somut bir sonuç çıkmamıştı. O dönemde yapılan görüşmelerde kampların kapatılması sonrasında burada yaşayanların durumu ele alınmış Türkiye'ye dönmek isteyenlere vatandaşlık-iş-eğitim-askerlik konularında yardımcı olunması kararı çıkmıştı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Bekaa'dan sonra Mahmur dağın kuluçkası şeklinde. BM koruması altında. Mahmur Kampını masaya yatıracağız. BM ile görüşmek durumundayız. Terörle mücadele diyoruz ama buralardan terörist yetişiyor" demişti.
Kampın şimdi de terör örgütünün Suriye'deki uzantısı olan PYD tarafından kullanılmak istenmesi ciddi rahatsızlıklara yol açtı. Duruma el koyamayan BM ise çözüm aranması için Ankara'yla temasa geçti ve kamptaki son durumu Ankara'daki yetkililere anlattı. Ankara da kampın kapatılması için yeniden görüşülebileceği sinyalini verdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...