Anlamadığım hâlde "okudum anladım" diye imzalattılar

A -
A +
Bir özel hastaneye bir yakınımın tedavisi için gittik. Bize doktor iğne tedavisi verdi. İğne yaptırmak için de hastaneye gittik. Hastanede iğne parasını verdik. Hastanın barkod numarası çıkartıldı. O ara içeride hemşire bir evrak çıkartıp "hasta yakını olarak burayı imzalar mısınız" dedi. Aslında kibar bir dille imzalamamı istedi.
Belge önceden hazırlanmış basılı bir belgeydi. Üzerinde anlaşıp da sonra protokol yapılarak imzalanma gibi bir şansı yoktu. Bir göz gezdirdiğimde hastaya yapılan uygulamadan doğacak bütün sorumlulukları bildiğimi ve riskleri kabul ettiğimi buna göre bu tedaviyi istediğimi belirten uzunca bir paragraf vardı. Daha enteresanı, paragrafın bir yerinde ise bu belgeyi baştan sona okuyup anladığımı, anlamadığım yerlerin bana anlatıldığını ve ikna olduğumu belirtiyor sonra da kendi rızam ile bu tedaviyi kabul ediyorum diye bir cümle vardı. Ve bu kâğıdı biz istesek de istemesek de imzalıyorduk.
Oysa kimse gelip bize bu anlaşmanın niçin olduğunu bize ne tür sorumluluk getirdiğini, hastaneyi ne kadar ilgilendirdiğini vs. hiç anlatan olmamıştı.
Bu uygulama hasta yakınına yapılan bir hizmet miydi? Yoksa bir sorumluluk yükleme miydi? Bu evrakın bu şekilde hazırlanıp hasta yakınlarına bu şekilde hiç açıklama yapılmadan formalite olarak imzalatıldığından Sağlık Bakanlığın haberi var mı? İstese de istemese de hiç bilmediği bir protokole atılan imza ne anlama geliyor? Neden kendi rızamızla imza attığımız söylettiriliyor? Bu düpedüz çaresiz kalıp hastaneye gelen insana uygulanan bir emrivaki? Bu konuda vatandaşın hakkını kim koruyacak?
Betül S.-Ankara

Web sitelerindeki "hırsız reklamlar"dan kurtulmak isteyenlere

PC, tablet PC ve akıllı telefonlarla internet sitelerine girildiğinde onlarca aldatıcı, bilgi çalmaya yönelik, sistemi yavaşlatan, bir şeyler satmaya çalışan reklamlara maruz kalıyoruz.
Bilinçli insanlar tuzak niteliğindeki reklamlara tıklamaz. Ancak 15 yaş altındaki çocuklarımız reklamların kötü niyetli olduğunu bilemeden linklere tıklıyorlar.
Çocuklarınızın internette nelerle ilgilendiğini mutlaka izlemenizi, sahtekâr reklamlara tıklanmaması gerektiğini anlatmak gerekiyor.
Her türlü anti virüs firewall, solucan, truva atı önleyici yazılımlarına rağmen hırsızlık amaçlı reklamlar durdurulamıyor.
En güvenilir olarak bilinen bilgi (medya, haber) sitelerinde bile abuk sabuk içerikli reklamlar gırla gidiyor. Yandex adlı web tarayıcının "ayarlar/uzantılar" sekmesine tıklayınca açılan "adguard" düğmesi "açık" hale getirilirse birçok çöp reklam görünmez hale getirilebiliyor.
Bilgisayarımı zararlı unsurlara karşı nasıl korurum diyenlere şunları önerebilirim:
1. Antivir adlı virüs önleyici, ücretsiz yazılımı kurulabilir.
2. Advanced System Care adlı sistem temizleyici, iyileştirici ücretsiz yazılımı kurulabilir.
3. Her tarafı saçma reklamlarla dolu web sitelerine girmeyiniz.
4. Cihazınızı 2-3 saatte bir kapatarak 15-30 dakika dinlendiriniz. Bu sayede sıcaklık nedeniyle ömrü kısalan, özelliğini yitiren kondansatörlerin çok uzun yıllar görev yapmasını sağlayabilirsiniz.    
Ali Özdemir-İstanbul 

Tır parkına asfalt istiyorlar

Çerkezköy Belediyesi Tır Parkına giriş çıkış yapan tır şoförüyüm. Bu yolların asfalt yapılmasını rica ediyorum. Bu konuyu şimdiye kadar kaç defa dile getirildi. Yazıldı çizildi ama sonuç alınamadı. Tam on beş 15 yıldır tır parkı içler acısı durumda. Ağır tonajlı araçlarımız ne yaparsa yapsın çamurdan kurtulamıyor. Bizlerden park ücreti ücret alınmasına rağmen hizmet konusunda maalesef sıfırız. Ofisler bile çamur içinde. Her gün temizlense bile sonuç alınamıyor. Buraya acilen asfalt dökülmesi gerekiyor. İnanın yazın tozdan, kışın çamurdan bıktık. Bir başka sıkıntımız da parkın güvenliği konusu. Son dönemlerde konteynerlerden mülteciler çıkıyor haberleri bizi tedirgin ediyor. Oysa burada herkes işini düzgün bir şekilde yapsa sıkıntı kalmayacak. Yetkililerin bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz.
Tır Şoförü-Çerkezköy/Tekirdağ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.