Reklama, dış görünüşe, fiyata bakarak alım yapmayın

A -
A +
TSE, CE, ISO9000 kalite belgesi olmayan elektrikli-elektronik aygıtlar sizi çok mağdur eder. Günümüzde evlerde 50 civarı cihaz kullanıyoruz. Bunları doğru seçmeyi bilmek size maddi-manevi çok fayda sağlar.
Reklama, dış görünüşe, fiyata bakarak alım yapmayınız. Çamaşır makinesi, kombi, fırın, TV, buzdolabı, klima, telefon, tablet, bilgisayar vb. gibi cihazlar farklı kalite ve fonksiyon (işlev) dilimlerinde üretilmektedir. Bazı cihazlar her gün çalışmaya dayanacak şekildeyken, bazıları ise haftada bir kere çalışmaya uygun standartta üretilmektedir.
Nasıl alım yapacağınızı bir örnek ile ifade edeyim. Akıllı telefon alacaksınız diyelim. Kullanmayacağınız özellikler içeren bir ürüne çuvalla para vermeyin. Önde gelen 5-10 markanın fiyatlarını tespit edin. Ortalama bir fiyatı tercih edin. Uzun süreli garantisi, yetkili servisi, yedek parçası olmayan ürünleri ucuz diye almayın.
Uluorta yerlerde satılan elektrikli-elektronik ürünlerin %99’u fason üretilmiş, standart dışı, hatta kimileri tehlike saçan ürünlerden oluşur. Buralardan bilmeden rastgele alım yapmayınız.
Türkiye’de aklınıza gelen her ürünün yerlisi var artık. “Bizden bir şey olmaz, biz üretemeyiz” diyenlere de inanmayın. Ülkemiz iğneden ipliğe her malın yerlisini yapacak bilgi ve kapasiteye sahiptir. Bir eşya alacağınız zaman önce yerlisinin şartlarını tespit ediniz.
Bir de hatırlatma
*Dış gövdesi metal olan elektrikli cihazları topraksız prizde çalıştırmayın.
*Elektrik dağıtım tablonuzda mutlaka otomatik sigortalar ve kaçak akım koruma rölesi (KAKR) olsun. KAKR’nin TSE’li olması şarttır.
*Üzerinde bulunan “T” işaretli düğmeye arada bir basın ki cihazın sağlam durumda olduğunu anlayabilesiniz. 
*Prize takılı olan tüm cihazlar çalışmadıkları zaman bile 3-5 Watt’lık güç çekerler. Etrafa manyetik alan yayarlar. Ayrıca statik elektriklenme sebebiyle tozları kendilerine çekerler. Tüm cihazlarınızı prizden kapatınız. Mümkün ise toza karşı koruyucu kılıflar kullanınız. 
        Ali Özdemir-Uzman Elektrik Öğretmeni
 
 
 
Bu gence staj yaptırabilecek bir hastane
 
Merhaba Feridun Ağabey, ben Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi 1. Sınıf Paramedik Bölümü'nde okuyorum. 1 Haziran'a kadar yaz staj evraklarını okula göndermemiz gerekiyor. Acaba bana bu konuda staj yaptırabilecek bir hastane var mıdır? Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
       Rumuz: “Sağlık”-İstanbul
 
 
Pandemide kaybettiğimiz meslektaşlarımızı andık
 
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince, 10 Mayıs Pazartesi günü 12.00'de; kaybettiğimiz meslektaşlarımızı ve Eczacı teknisyenlerimiz için anma töreni düzenlendi... Pandemi sürecinde 50'den fazla Eczacı ve çalışanımızı kaybettik. Ruhları şad olsun. Sağlık meslek mensubu olarak ülkemizin en ücra köşesine kadar, birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak, canımız pahasına hizmet etmeye, sağlık dağıtmaya devam ediyoruz. Bu süreçte kaybettiğimiz Optisyen/Gözlükçü meslektaşlarımızı ve çalışanlarımızı da rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.
         Taylan Küçüker-Eczacı Gözlükçü
 
 
Bazı zabıtalar tebdil-i kıyafet dolaşsınlar
 
Feridun Ağabey, devlet belediyeler bakkal, market ve firmaları kravatlı masa başında çalışan tipleri niye denetlemek için görevlendiriyor? Kimseye eskiden beri kültürümüzde var olan tebdil-i kıyafet diye de bilinen şekliyle, haber vermeden alışverişe çıkan herhangi bir insan gibi denetlemiyorlar? Belediyelerde yeterince zabıta var. Eğer bu zabıtalar sokaktaki birkaç gariban simit satanla, seyyar tezgâh açanla uğraşıp arabasını altüst ederek tatmin olmak yerine gerçekten görevlerini yapsalardı, esnaf hele de zincir marketler her konuda bu kadar keyfî davranmaz her şeye istedikleri şekilde zam yapamazlardı. Devletimden bir isteğim var, bu kadar fazla zabıtayı işten çıkarsınlar demiyorum ama çoğunluğu tebdil-i kıyafet gezerek esnafı ve zincir marketleri alışveriş merkezlerini vb. dolaşıp kanuna uygun iş yapmayanları ceza yağmuruna tutsunlar. Bozuk hileli mal satanları faaliyetten menedilmesi için üst makamlara iletsinler.
         Rumuz: “Saruhan Beyliği”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.