15 Ekim Kazan Katliamı!

A -
A +

Ruslar bu tarihi unutturmaya çalışırlar!

Çünkü tarihe “15 Ekim Kazan Katliamı” olarak geçen ve bütün Türk tarihinin akışını baştan başa değiştiren bu kara gün, bugün Tataristan’da “Şehitleri Anma Günü” olarak hatırlanmaktadır. Peki üzerinden beş yüz sene geçmiş olmasına rağmen 15 Ekim katliamı ve işgali neden unutulmuyor? Bu işgal olayından bütün Türk tarihi neden etkilenmiştir?

1552 yılında tarihe kara gün olarak geçen 15 Ekim’de Kazan Hanlığı, Korkunç İvan tarafından kanlı bir şekilde işgal edildi ve binlerce Tatar katledildi. Kazan Hanlığının yıkılmasıyla Rusların Türk coğrafyasına hücumları başladı. Bu tarihe kadar gerek Altın Orda gerekse de Kazan ve Kırım Hanlığı Rusya ve Türkistan arasında geçit vermeyen bir kale gibiydi. Korkunç İvan’ın türlü entrika ve hilelerle Kazan Hanlığını ele geçirip Kazan Hanımefendisi Süyünbike ve oğlunu esir alıp gitmesi Tatarlar arasında yüzlerce yıl süren ağır bir travmaya neden oldu.

Daha sonra ne oldu?

Önce Kırım, Başkurdistan, Ejderhan ve Sibirya Hanlığı, ardından Taşkent, Buhara ve Kazak Hanlığı bir bir yıkıldı ve bütün Türkistan toprakları bir uçtan bir uca işgal edildi ve bu işgal asırlarca sürdü! 15 Ekim 1552 tarihi, Orta Asya Türklüğü için büyük yıkımları beraberinde getiren bir tarihtir. Korkunç İvan, Kazan Hanımefendisi Süyünbike ile evlenmek istemiş ancak çok büyük direnişle karşılaşmıştır.

Asırlarca küçük Knezlikler hâlinde Kazan Hanlığına bağlı Moskova Prensliği kimi Kazan Hanlarının yanlış politikalarıyla hızla büyüyüp devletleşti. Yani Kazan Hanlığı olmasaydı bugün Rusya diye bir devlet belki de hiç olmayacaktı!

Geçen hafta katıldığı bir televizyon programında pervasızca "Kars ve Ağrı Dağı'nın tekrar Rus topraklarına katılmasını istiyorum” diyen Sputnik ve Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, bu acı gerçeği sanırım bilmiyor!

-Hey Margarita, bak tarih ne söylüyor? Demek ki neymiş? Eğer eskiye dönecek olursak bugünkü Rusya topraklarının yarısından fazlası Türk toprakları imiş! Doğrusu ben de Türk milliyetçisiyim, Kazan’ı, Ejderhan’ı, Kırım’ı, Orenburg’u, Sibirya’yı, Altay’ı geri istiyorum! Bu işgaliniz fazla uzadı! Çıkınız eski topraklarımızdan! Ha! Sen “emperyal Rus bilincine sahip bir insan” olduğunu söylüyorsun! Aksine ben, emperyal değil, kendi tarihine ve milletine bağlı bir milliyetçiyim. Sen yayılmacısın, gözün doymuyor, ben ise tarihimin köklerini arıyorum eski topraklarımızda! Kaldı ki o topraklarda yaşayanlar ise size rağmen hâlâ Türk milletidir!

Ne yazık ki ne Margarita Simonyan ne de V. Putin, 15 Ekim olaylarını bilirler! Tataristan’da her sene 15 Ekim günü Korkunç İvan’ın “katlettiği” şehitleri anmak için toplantı düzenlemeye bile çok zor izin veriliyor. Beş on sene önce büyük mitingleri vdcasino giriş andıran o anma törenlerine eski ilgi yok ve ne yazık ki bugün en fazla iki yüz, üç yüz kişi katılıyor!

Rusya pek çok akademisyeni fonlayıp Türkiye’deki önemli üniversitelere yerleştirerek PR’larını yaptırıp, parlattı ve o ilginç isimler âdeta ödüllere boğuluyor! Rusya seviciliği yapmaktan gerçekleri söylemeye ne vakitleri var ne de onurları! Rusya seviciliği yapan, isimlerinin altına tarihçi, Türkolog unvanlarını da ekleyen bu insanlar acaba ne reklamı yapıyorlar dersiniz?

Tarihten ders çıkarmamak en büyük zaafımız olsa gerek!

Kazan Türklüğü, o tarihten bu yana hâlâ özgürlük mücadelesi veriyor. Öyle ki esaret altında olmasına rağmen birbirinden kıymetli önemli aydınları yetiştiren ilk Türk-İslam toprağı olan Kazan Hanlığı, günün birinde yeniden bağımsızlığına kavuşacaktır...

Biz buna yürekten inanıyoruz!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.