Türkiye rahatladı, kaos tüccarlarına geçit yok!

A -
A +

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın salı günü AK Parti kurmaylarıyla yaptığı kapalı toplantıdaki kulisten gelen haberin doğru olduğunu dün anladık.

24 Haziran 2018 erken seçim tarihi oldu.

Aslında sebep tam da Devlet Bahçeli’nin dillendirdiği gerekçelere dayalıydı.
Kaos tüccarlarına daha fazla geçit vermemek için yeni Anayasal düzeni bir an evvel hayata geçirmek. Özellikle de sınırlarımızın ötesinde yaşananlar ve potansiyel gelişmeler nedeniyle.

Bahçeli 26 Ağustos demişti ama Erdoğan elini yükseltti ve daha da erken tarihe aldı.

Cumhurbaşkanı aslında bu tercihiyle kendi döneminden 17 ay gibi çok uzun bir süreyi de kaybedecek.

Büyük bir özveri bu.

 

NELER OLACAK?

Kısaca hatırlatalım.

1- İki seçim yapılacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi.

Cumhur İttifakı’nın (AK Parti+MHP+BBP) adayı belli; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.

2- Muhalefetten İYİ Parti erken seçime katılabilecek mi tartışmalı. Gerçi Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray İYİ Parti’nin 28 Haziran tarihi itibarıyla seçime girmeye hazır olduğunu söyleyerek partisini bağlamış oldu ama yine de bu konuda YSK karar verecek. Meral Akşener ise hemen 100 bin imza toplayarak seçimde aday olacağını açıkladı.

3- CHP’nin adayı ise Kemal Kılıçdaroğlu olacak büyük bir olasılıkla. CHP bu arada SP ve HDP ile ittifak arayışını kesinleştirecek. Ancak bir problemi var, aday olursa milletvekilliği için adaylığını koyamayacak. Seçilemezse de milletvekili olamayacağı için partisinin genel başkanlığında durabilmesi imkânsız hâle gelecek. Bu yüzden de bir kurban arayışına girdiği söyleniyor.

4- Çünkü kazanacak aday da partiler de belli. Cumhur İttifakı’nın ve Tayyip Erdoğan’ın oy oranını önceki akşam Andy-Ar’ın yöneticisi Faruk Acar açıkladı. Şu anda en az yüzde 55 diye. Bu anlamda ikinci tur için tarih dahi açıklanmadı.

5- Asıl önemli olan muhalefetin oy oranı ve Parlamento’daki milletvekili yelpazesi. Detay vermeden şu kadarını söyleyeyim; Milletvekili seçimleri büyük sürprizlere gebe.

6- AK Parti’nin kongresi ne olacak sorusunun cevabını da verelim. Yapılması zorunlu değil. Seçim sonrasına da kalabilir.

7- Klişe deyimle piyasalar erken seçimi, daha doğrusu yeni Anayasal sistemle birlikte Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını satın aldı. Dolar ve avro hızla düşerken Borsa gözümüzün önünde 108 binden 111 bin 700’e çıktı. Yazımı teslim ettiğim dakika itibarıyla durum buydu.

8- Ramazan ayı sıcak geçecek. Değişeceği söylenen kabinede bir değişiklik öngörülmüyor.

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Öte yandan seçim süreci ve yasalarla ilgili bazı yanlış bilgiler dolaşıyor. Pek çok kişi gibi ben de bu konuda yanıldım açık söylemek gerekirse.

Şöyle bir iddia var:

“Eğer erken seçim olursa ittifak konusu tehlikeye girer. Çünkü seçimlerde ittifak yapılmasını hükme bağlayan yeni Seçim Yasası 14 Kasım 2019 tarihinden önce yürürlüğe giremez.”

Doğrusu şu:

16 Nisan 2017 günü referandum ile kabul edilmiş olan Anayasa değişikliğinin geçici 21. Maddesi, H bendi şöyle:

"Anayasanın 67’nci maddesinin son fıkrası hükmü, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz."

Bu geçici maddede zikredilen Anayasa maddesi de şöyle:

"(Ek: 3/10/2001-4709/24 md): Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz."

Dolayısıyla ittifak yapılmasını da hükme bağlayan Seçim Yasası’ndaki değişiklikler, referandum sonrası yapılacak olan müşterek ilk Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde uygulanacak. Herhangi bir sıkıntı yok. Kısaca bu anlamda ne Anayasa değişikliğine, ne CHP'ye, ne de Kılıçdaroğlu’na ihtiyaç var.

 

FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Geliyor dedik, geldi; TSK’dan 3 bin FETÖ’cüye ihraç

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.